Kolejna moja propozycja z dynią w roli głównej.
Zupa krem gotowana na mleku kokosowym,
z korzennymi przyprawami. Podana z grzankami idealna na chłodne jesienne dni.
Składniki:
- 700 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 250 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- cukier (brązowy, biały lub cukier kokosowy) do smaku
- kardamon mielony, gałka muszkatałowa, cynamon,
- imbir świeży lub mielony
- wiórki kokosowe do dekoracji
- grzanki z pieczywa
Pokrojoną dynię wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, dodajemy szklankę mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku przyprawami i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka min.
Podajemy posypaną grzankami, oprószoną wiórkami kokosowymi. Ja posypałam jeszcze delikatnie cukrem kokosowym.
ja od jutra zaczynam dyniowe szaleństwo na blogu. zupa dyniowa krem tez się pojawi!
OdpowiedzUsuńChyba to podstawa! Muszę spróbować wersji bardziej wytrawnej.
OdpowiedzUsuń