Moja ulubiona, no nie tylko moja :) Ogólnie za fasolką szparagową nie przepadam. Nie lubię jej na ciepło z masłem i bułką tartą. Ale w tej formie, pochłaniam ją w takich ilościach, że ho ho ho...
Zawsze jest to jakaś alternatywa.
Tu też nie podam konkretnych ilości danych składników. U mnie w domu całe życie prawie wszystko jest i było robione na oko, po prostu do smaku. Tak robiła babcia mojej mamy, moja babcia, moja mama i ja. Poza tym fasolkę mam w ogrodzie i nie jestem w stanie przewidzieć ile kilogramów czy gramów będę mogła w danym dniu zerwać. Jedynym minusem jest to, iż posadziłam 3 rodzaje fasolki : fioletową, różową i zieloną. Z czego każda po ugotowaniu zrobiła mi się zielona.
Więc zaczynamy!
Składniki ulubionej zalewy na korniszony.
Ja mam swoją i w sumie do wszystkiego ją robię. Różni się tylko ilością cukru. Ale co komu pasuje, na temat gustów nie powinno się dyskutować ;)
4 szkl wody
1 szkl octu
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
cukier do smaku
ziele angielskie
listek laurowy
marchewka
1łyżeczka gorczycy
W słoiki ląduje to co do korniszonów. Czyli koper, chrzan, gorczyca, czosnek.* Fasolkę przebieramy, usuwając obydwa końce, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie razem z marchewką. Do konsystencji takiej al dente. Gotujemy zalewę, po kilku min wrzucamy pływające przyprawy. Po ugotowaniu fasolkę wyjmujemy np do durszlaka. Układamy dość ciasno pionowo w słoiki, dokładamy obgotowaną marchew, zalewamy gorącą zalewą. Wstawiamy do nagrzanego do 130 st piekarnika (grzanie tylko dół) na 20 min. Można też w tradycyjny sposób w gorącej wodzie. Pamiętamy, że zawsze gorący słoik wstawiamy do gorącego piekarnika lub garnka, zimne do zimnego. Wyjmujemy stawiamy do góry dnem do wystudzenia i gotowe. Zachęcam do spróbowania.
Mniej więcej na ile słoików wystarcza tej zalewy?
OdpowiedzUsuńJest mi ciężko powiedzieć. Wszystko zależy od ilości fasolki, od wielkości słoika i tego ile jest w nim nałożonego produktu. Ja zawsze robię 1 półtorej porcji i w razie potrzeby dorabiam.
Usuńprzepis sprawdziłem,wygląd zewnętrzny nie samowity(ładny).Nie próbowałem jeszcze czekam,aż fasolka ''przejdzie''zalewą.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakowało ;)
Usuńprzepis wypróbowałem,zewnętrznie wygląda ładnie.Jeszcze nie próbowałem,czekam aż fasolka ''przejdzie''zalewą.
OdpowiedzUsuń