Siedząc i robiąc kolejne cuda w kuchni, doszłam do wniosku, iż mój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki na spód sufletowy:
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- 45 g kakao
Mikserem utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę tzw kogel mogel. Dodać przesiane
kakao, zmiksować. Masa po dodaniu kakao będzie bardzo gęsta.
W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy kakaowej. Bardzo delikatnie mieszając najlepiej szpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam
puszysta, kakaowa masa.
Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z
piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie.
Pozostawić je zapięte w tortownicy.
Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy:
- 400g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1/3 szklani cukru
- sok z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań
- 3 łyżki żelatyny
- 300 ml śmietany 30%zimnej.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić.
W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać,
wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z
palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się
całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
Ponadto:
- 100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- maliny, do dekoracji
Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier waniliowy. Udekorować ciasto wedle uznania. Na wierzchu układać maliny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.