Strony

piątek, 28 czerwca 2013

Rolada żyrafa

 Wzór znaleziony w sieci.....
chwila namysłu .....
kombinacje....
pomysł....
I tak oto mi wyszło.

Składniki na jasne ciasto:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka drobnego cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • niepełna łyżka mąki ziemniaczanej 
  • odrobinka proszku do pieczenia
  •  5 g cukru waniliowego.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtko, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, masę biszkoptową włożyć do woreczka lub szprycy, wycisnąć wzór żyrafy. Piec około 4-5 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wyciągnięcia.


Ciemny biszkopt:

  •  4 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  •  4 łyżki kakao 
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej 
  • 16 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.

Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.

 
Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać.

Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z
erwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.

Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.


A masa dowolna. U mnie serek mascarpone z nutellą do smaku plus banan w środku. 

13 komentarzy:

  1. Fajnie ci wyszło;) Też miałam ją robić kiedyś, ale za dużo zabawy z roladą a u nas w kilka godzin by była zjedzona;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zaraz takie będę tworzyła ale zamiast bananka to konfitura z wiśniami:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja żyrafka właśnie się piecze ale jest kolorowa. Mała pomoc barwników. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musze spróbowac koniecznie ! fajny pomysł na urodziny siostrzenicy ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super na pewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji nie znam, ale jeszcze dziś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pytanko mam...czy mase dajemy na cieple ciasto i zwijamy czy zwijamy, czekamy az wystygnie, rozwijamy i potem dsjemy mase i ponownie zwijamy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjmujemy, zwijamy i czekamy aż wystygnie. Rozwijamy dajemy masę i zwijamy ponownie.

      Usuń
  8. Czy ręcznik podczas zwijania ma być suchy czy wigotny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchy do cukry pudru. Robie też tak, że zawijam w sam wilgotny.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.