Ogórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego.
Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że:
- 1kg ogórków gruntowych,
- gałązki lub pęczek świeżego kopru,
- duży liść chrzanu,
- dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk
- ok 4 ząbków czosnku.
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek.
W osobnym garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litry wody. Zasada brzmi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Ja tej zasady nie stosuję, ponieważ dla mnie są one za blade w smaku i daję ok 2 łyżek na litr wody. Do gotującej się wody wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy ogórki wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem bądź mniejszą pokrywką.
Polecam. Boskie!
Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że:
- 1kg ogórków gruntowych,
- gałązki lub pęczek świeżego kopru,
- duży liść chrzanu,
- dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk
- ok 4 ząbków czosnku.
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek.
W osobnym garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litry wody. Zasada brzmi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Ja tej zasady nie stosuję, ponieważ dla mnie są one za blade w smaku i daję ok 2 łyżek na litr wody. Do gotującej się wody wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy ogórki wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem bądź mniejszą pokrywką.
Polecam. Boskie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.