środa, 15 listopada 2017

Jesienne kanapki z jabłka








































Jesień nie jest uwielbianą u mnie w domu porą roku. 
Jednak pomimo swoich wad jakimi są wstrętna pogoda i wszędobylskie zimno, ma swoje zalety. 
Jesień można pokochać za jej wspaniałe kolory, za cudowne wieczorne momenty przed kominkiem z kubkiem ciepłej herbaty, za więcej wolnego czasu spędzonego w domu z rodziną. 

Aura panująca na zewnątrz sprzyja jednak słabemu samopoczuciu,odczuwamy spadek odporności. 
W naszej diecie nie powinno zabraknąć białka, witamin i składników mineralnych. 
Osobiście doskonale zdaję sobie sprawę jak ważną rolę odgrywają owoce w naszej diecie. Przekąska, którą dziś Wam Kochani chciałabym pokazać jest banalna w przygotowaniu i naprawdę potrafi dodać energii w ponury dzień. 
Nie ma chyba bardziej jesiennego owocu niż jabłka. W Polsce są to owoce dostępne przez cały rok. 
Ja mam ten komfort, że w ogrodzie mamy kilka odmian i możemy cieszyć się zdrowymi owocami 
od wczesnego lata po późnej jesień. 


Składniki:

  • jabłka (ulubiona odmiana)
  • niesolone masło orzechowe
  • suszona żurawina
  • płatki owsiane
  • sok z cytryny 
  • opcjonalnie miód/syrop z agawy
Wykonanie:
Umyte i osuszone jabłka kroimy w grubsze plastry, wycinany gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeden krążek smarujemy masłem orzechowym i posypujemy suszoną żurawiną i płatkami owsianymi. Przykrywamy drugim krążkiem  i mamy gotową przekąskę.
Czasem zdarza się, iż jabłka są dość kwaśne. Możemy wówczas "dosłodzić" je np miodem 



Najważniejsze dla mnie  jest tu prostota wykonania, całe dobro płynące z jedzenia tych prostych składników i to, że moje dzieci chętnie same sięgają i domagają się jabłkowych kanapek. Ja z czystym sumieniem je im podaję wiedząc, że jedzą  na zdrowie. 

Masło orzechowe, choć należy pamiętać, iż jest to produkt bardzo alergizujący to zawiera masę witamin z grupy B, kwasu foliowego, choliny, witaminy E, jak również składników mineralnych: magnezu, fosforu, potasu, selenu, wapnia, cynku, miedzi i żelaza. Jest też bogatym źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli. Masło orzechowe to produkt bardzo kaloryczny, jednak znajdujące się w ni kwasy tłuszczowe niemal w całości są kwasami nienasyconymi -omega 6. 


Suszona żurawina zawiera proantocyjany, bioflawonoidy i taniny. Wpływa idealnie na proces oczyszczania organizmu i dba o nasz układ moczowy.

Płatki owsiane to bogate  źródło witamin z grupy B, PP, E, cynku i magnezu. Wzmacniają pamięć i koncentrację, obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy, wzmacniają system obronny organizmu, korzystnie wpływają na naszą masę ciała.

Jabłka to skarbnica witaminy C,B, beta karotenu, E,K i błonnika pokarmowego, kwercetyny, antyoksydantów i minerałów. pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, opóźniają proces starzenia skóry, zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem. Wspomagają nasz układ immunologiczny,  mają pozytywny wpływ na proces redukcji masy ciała.


#myAmbition

Zapraszam również Was na zakupy. 
Na hasło ZDROWA-JESIEŃ czytelnicy bloga otrzymają 10 % zniżki na produkty Ambition.  
Rabat obowiązuje do końca grudnia.  
Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.