czwartek, 20 marca 2014

Żeberka w sosie własnym.

Ostatnio troszkę więcej u mnie o mięsie. 
No ale nie samym słodkim człowiek żyje :). 
Dziś przygotowałam pysznie soczyste żeberka w gęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone.

Składniki:
  •  ok 1kg żeberek wieprzowych
  • 3 cebule
  • odrobina mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa
  • smalec/olej do smażenia
  • ok szkl bulionu
 Wykonanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu.
Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą.....






http://www.wieprzopedia.pl/


Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa
zapraszam na stronę   http://www.wieprzopedia.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.